MATH SOLVE

3 months ago

Q:
# A goldfish cost $12. An angelfish costs 75% less. Sam paid $198 for some goldfish and angelfish. 60% of the fish he bought were angelfish. How much more money did he spend on goldfish than angelfish?

Accepted Solution

A:

Price of goldfish = $12

Price of angelfish = 0.75*12 = $3

If the number of goldfish is x and the number of angelfish is y then:

198 = 12x + 3y

x + y = z (with z being the total number of fish bought)

Now if we use the information that 60% of the fish bought were angelfish we can say:

198 = 12*0.4z + 3*0.6z

198 = 4.8z + 1.8z

198 = 6.6z

z = 30

So if he bought 30 fish in total and 60% of them were angelfish then the number of angelfish is:

30*0.6 = 18

If the price of each angelfish is $3, then he payed:

18*3 = $54

If the price of each goldfish is $12, then he payed:

12*12 = $144

Now we can subtract the cost of the angelfish from the cost of the goldfish:

144 - 54 = $90

Therefor he spent $90 more on goldfish than angelfish

Price of angelfish = 0.75*12 = $3

If the number of goldfish is x and the number of angelfish is y then:

198 = 12x + 3y

x + y = z (with z being the total number of fish bought)

Now if we use the information that 60% of the fish bought were angelfish we can say:

198 = 12*0.4z + 3*0.6z

198 = 4.8z + 1.8z

198 = 6.6z

z = 30

So if he bought 30 fish in total and 60% of them were angelfish then the number of angelfish is:

30*0.6 = 18

If the price of each angelfish is $3, then he payed:

18*3 = $54

If the price of each goldfish is $12, then he payed:

12*12 = $144

Now we can subtract the cost of the angelfish from the cost of the goldfish:

144 - 54 = $90

Therefor he spent $90 more on goldfish than angelfish